De Club, Nieuws, Spelers

Afscheid John Kamphuis

Beste NSC’ers,

 

Op dinsdag 9 juni hebben we de laatste training gehad van het seizoen 2019-2020. Hiermee is er ook een einde gekomen aan mijn hoofdtrainerschap bij NSC Nijkerk. Helaas hebben we niet persoonlijk afscheid kunnen nemen. Vandaar dat ik graag op deze wijze mijn verhaal met jullie wil delen. Gelukkig hebben we nog met de spelers op het veld kunnen afsluiten. Genoten heb ik van de afsluitende “partij”. Met in achtneming van de huidige regels, speelden we op het scherpst van de snede. Alles werd gedaan om te winnen. Wij als staf mochten ook meedoen. Ik kan u vertellen dat er niet te winnen valt, als je tegen je assistent-trainer moet spelen die een rasechte NSC’er is. Dan loop je als trainer op de valreep nog weer even tegen de NSC mentaliteit aan. Daar kunnen jullie je vast van alles bij voorstellen. Het verlies van de laatste partij was toch een domper op deze avond.

 

In het begin van 2017 werd bekend dat ik vanaf het seizoen 2017-2018 hoofdtrainer bij de club zou worden. Het werd een samenwerking die ik nooit meer zal vergeten. Van binnenuit heb ik mogen ervaren hoe het mogelijk is hoe een kleine club groot kan zijn. Daarover straks meer.

 

Op het moment dat ik werd aangesteld stond NSC er in het seizoen 2016-2017 niet best voor in de hoofdklasse. Halverwege het seizoen stond het elftal op een degradatieplaats. Het zag er niet naar uit dat hierin verandering zou komen. Maar het tegendeel was waar. Een zeer goede tweede seizoenshelft leverde rechtstreekse handhaving op. Hierdoor mochten we het seizoen 2017-2018 weer in de hoofdklasse uitkomen. Helaas was een groot aantal basisspelers vertrokken. Met een groot aantal nieuwe spelers zijn we aan het seizoen begonnen. Het werd een seizoen met ups en downs. We hebben een paar uitschieters gehad met mooie overwinningen bij Excelsior ’31 en SDC Putten en thuis tegen Staphorst. Maar daarentegen ook hele pijnlijke nederlagen tegen o.a. sc Genemuiden, Staphorst uit en CSV Apeldoorn thuis. Het is niet gelukt om stabiel te worden. Uiteindelijk teveel nederlagen. Het resultaat was rechtstreekse degradatie. Met elkaar waren we over het gehele seizoen niet goed genoeg.

 

De stap terug bleken er uiteindelijk twee vooruit te zijn. De selectie had weer een metamorfose ondergaan. Al snel in de voorbereiding op het seizoen 2018-2019 hadden we in de gaten dat we een uitstekende selectie hadden. We konden een totaal ander type spel gaan spelen dan de voorgaande jaren. We hadden heel veel voetballend vermogen in het team gekregen. Naar later bleek onze grootste uitdager in de competitie, Bennekom, stuurden we in de voorbereiding met een 6-0 nederlaag naar huis toe. De laatste groepswedstrijd voor de beker stond er tegen Veensche Boys niet alleen de groepswinst, maar ook prestige op het spel. Met heerlijk combinatievoetbal hebben we ze geen enkele kans gegeven. Ze waren onder de indruk.

 

De verwachtingen voor de competitie waren hoog gespannen. En terecht. De ingezette lijn van de voorbereiding hebben we doorgezet in de competitie. In de eerste periode wonnen we al onze wedstrijden. Genieten was het dat we dominant konden zijn. We wilden altijd het initiatief nemen in de wedstrijden. Ons combinatievoetbal was de basis voor het succes. Het hele jaar stonden we bovenaan. Maar Bennekom verloor het gehele seizoen maar één keer. Daardoor moesten we de laatste wedstrijd van het seizoen thuis tegen SDV Barneveld waarschijnlijk winnen om kampioen te worden. Bij de rust stonden wij 1-1 en Bennekom stond voor. We wisten toen dus vrijwel zeker dat we moesten gaan winnen. Wat een tweede helft hebben we gespeeld. Binnen de minuut scoorden we de 2-1. Toen waren we los. Met een fantastische 6-1 winst werden we kampioen. In de afgelopen weken zijn de beelden bij mij nog eens voorbij gekomen. Mooi om nog eens te zien.

 

 

Wat waren we blij met het 1e kampioenschap in de geschiedenis in de 1e klasse van NSC. De complimenten die we kregen voor het spel wat we speelden gedurende dit seizoen, gaf ons als staf enorm veel voldoening. Het publiek vaak vermaken en daar resultaat aan koppelen leverde veel positieve geluiden op.

 

Voor het seizoen 2019-2020 was het de vraag of we ons met dezelfde spelopvatting ook in de hoofdklasse konden onderscheiden. Dat waren we in ieder geval van plan. De start was veel belovend.

 

 

Van deze stand hebben we een paar dagen genoten. NSC Nijkerk bovenaan in de hoofdklasse! Hiervan hadden we nooit durven dromen. De derde wedstrijd verloren we bij ACV met 4-3. Ondanks de nederlaag heb ik deze wedstrijd als één van de mooiste ervaren van het seizoen. ACV was één van de topteams in onze competitie. Allebei speelden we met de intentie om het spel te maken. Het scoreverloop ging om en om. De eerste helft was ACV beter en de tweede helft waren wij bovenliggend. Ondanks de nederlaag was dit de bevestiging dat wij zeker hoofdklassewaardig waren.

 

In de rest van de competitie waren de resultaten wisselvallig. Mooie overwinningen tegen onder andere DETO, Swift en Urk hebben we afgewisseld met een paar dikke nederlagen tegen Staphorst en daar zijn ze weer sc Genemuiden. Op basis van voetballend vermogen konden we met de bovenste mee. Onze speelstijl hield ook risico’s in. Als team hebben we het verdedigend een aantal keren moeilijk gehad. Bij het stoppen van de competitie was een plaats in de middenmoot ons deel.

 

We hadden graag weer geschiedenis geschreven door de hoogste eindklassering ooit te behalen in de hoofdklasse. Helaas konden we de competitie niet uitspelen. Maar het respect en complimenten wat we hebben gekregen voor ons spel is wellicht nog meer waard. Persoonlijk kijk ik hierdoor met veel voldoening terug op het seizoen. Na een eerste jaar waarin we niet goed genoeg waren, hebben we dit seizoen laten zien wat voor een stappen vooruit we hebben gemaakt.

 

Maar hoe kan die kleine club zo groot zijn en al menig jaar op hoofdklasse niveau hebben gespeeld? Natuurlijk is hier niet één antwoord op. Eén punt wil ik naar voren brengen die denk ik een belangrijke rol speelt. Ik heb de mensen binnen NSC leren kennen als echte clubmensen. In mijn jaren heb ik nooit eigen belang kunnen bespeuren. Iedereen doet zijn best in het belang van de club. Heel mooi om mee te maken hoe trots het jullie maakt als het de club goed gaat. Bedankt allemaal voor jullie inspanningen en support. Fijn dat ik de afgelopen jaren deel mocht zijn van de NSC familie. Ik zal jullie blijven volgen en ongetwijfeld zullen we elkaar nog eens ontmoeten.

 

Hopelijk kunnen jullie allemaal weer snel op de club komen. De sociale contacten weer ervaren. De successen van de club samen vieren. Maar ook de tegenslagen samen verwerken. Weer met z’n allen NSC zijn!

 

 

Sportieve groet,

John Kamphuis

 

 

 

 

Share

Comments are closed.